Cetatea de la Tropaeum Traiani este unul dintre cele mai importante centre economice, politice și religioase din Dobrogea romană (în cadrul provinciilor Moesia Inferior și Scythia Minor), cercetările de specialitate efectuate de mai bine de 120 de ani relevând o mare cantitate de informații cu caracter istoric, arheologic și arhitectural, diseminate în lucrări științifice și de popularizare.
La nord-est de sat, la aproximativ 1.5 km pe drumul lateral ce pornește din DN3 la est de sat, poate fi găsit monument triumfal. Locul amplasării sale nu este întâmplător ales, dominând prin înălțime relieful înconjurător pe zeci de kilometri întregi. Monumentul, ca și multe dintre creațiile antichității, nu servea în primul rând desfătării ochiului și simțurilor artistice ale privitorilor, ci unul din scopurile urmărite era tocmai acela de a impresiona populația locală și de a transmite mereu un mesaj important (cu funcție socială precisă), reprezentând un simbol al Romei și totodată unul din cele mai importante edificii-monument ridicare de această pe cuprinsul imperiului.
Pe același platou, la 250 m vest-nord-vest față de monument, se află altarul funerar dedicat celor aproximativ 3.800 de soldați romani căzuți pe câmpul de luptă. Acesta este realizat sub forma unei baze care este construită în trepte, cu o formă prismatică și care era acoperit cu un acoperiș constituit din țigle și piatră.
Muzeul Arheologic Adamclisi este un “muzeu de sit” care împreună cu „Monumentul triumfal Tropaeum Traiani” și “Cetatea Tropaeum Traiani” (care datează din secolul al II-lea) formează Complexul muzeal Tropaeum Traiani. Acesta este subordonat Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.